Web Analytics Made Easy - Statcounter

تجربه اقتصاد کشاورزی ایران نشان داده است که نگاه از بالا به پایین نمی­تواند منجر به ایجاد تغییرات واقعی در سطح مزرعه شود. ۲۱ مهر ۱۳۹۸ - ۰۵:۳۹ اقتصادی کشاورزی نظرات - اخبار اقتصادی -

خبرگزاری تسنیم، اثر بازگشتی و یا ارتجاعی به حالتی اطلاق می­شود که در آن کاهش انتظاری در کشت یک محصول، به علت قانون تقاضا خنثی شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

از این رو سیاست عدم حمایت از کشت برنج در ایران در سال 1396 و افزایش 230 هزار هکتاری سطح زیر کشت آن در سال 1398 منجر به ایجاد اثر بازگشتی و یک تناقض در سیاستگذاری شده است.

در 12 اسفند 1396، هیات وزیران در مصوبه ­ای پر سر و صدا و برای سازگاری با شرایط کم آبی، کشت برنج به جز در استان­های مازندان و گیلان را ممنوع و محدود اعلام نمود. اما با استناد به گفته معاونت وزارت جهادکشاورزی در سال زراعی 1397-98، بیش از 2.9 میلیون تن برنج در کشور تولید شده و سطح زیرکشت آن نیز نسبت به متوسط سه سال اخیر، در حدود 40 درصد افزایش یافته است. این افزایش تولید غالبا در استان­هایی به جز گیلان و مازندران اتفاق افتاده است. اگرچه خبر خودکفایی برنج و تولید این محصول باکیفیت ایرانی، خبری مسرت­بخش به حساب می­ آید، اما روی دیگر آن نیز بر نگرانی­هایی دامن می­زند. در همین منظر ذکر چند نکته ضروری است:

نکته اول اینکه، اگر کشور قابلیت خودکفا شدن در تولید برنج را داشته است، چرا توان کارشناسی دولت صرف یک تصمیم ­سازی و تصمیم­ گیری اشتباه شده است. هزینه این تصمیم­ گیری اشتباه بر عهده چه کسی است و تا چه میزان باعث از دست رفتن رفاه اجتماعی شده است؟

دومین نگرانی از این بابت است که دامنه بی­اطلاعی سیاستگذار از واقعیت­های تولید در بخش کشاورزی تا چه میزان گسترده است؟ مسلما این اتفاق خوشایندی نیست که دولت یک سیاست مشخصی را تصویب و آن را به سازمان­های مربوطه ابلاغ کرده است، اما در سطح مزرعه اتفاقی متضاد با آن رخ داده است.

سومین نگرانی نیز از بابت سایر سیاست­هایی است که توسط دولت اجرا شده و یا در دستور کار قرار دارد. آیا قرار است این سیاست­ها نیز به همین سرنوشت دچار شوند. تا چه میزان از نظرات واقعی تصمیم­ سازان استفاده شده و میزان اتکا به گزارش­های کارشناسی به چه میزان بوده است؟

با توجه به این موارد به نظر می­ رسد که باید بازنگری اساسی در نهادهای سیاستگذاری کشور صورت بگیرد. تجربه اقتصاد کشاورزی ایران نشان داده است که نگاه از بالا به پایین نمی­تواند منجر به ایجاد تغییرات واقعی در سطح مزرعه شود. شاید از همین روست که طرح نکاشت در حوزه دریاچه ارومیه شکست می­ خورد و یا لایحه تغییر در الگوی کشت از سال 1388 در دولت معطل مانده است. این می­تواند نشان دهنده یک شکاف عمیق در بین نهادهای تاثیرگذار در زنجیره تامین کشاورزی باشد. یکی از دلایل این عدم توفیق در اجرای این سیاست­ها، عدم توجه به واقعیت­های فرآیند تصمیم ­گیری کشاورزان است. چرا که ممکن است همین الگوی کشت فعلی، بهترین ترکیبی باشد که کشاورز طی سال­ها تجربه به آن رسیده است و در واقع عقلایی­ ترین تصمیمی است که وی می­توانسته اتخاذ کند. باید این واقعیت را قبول کرد که سیاست­های دستوری توانایی لازم را برای ایجاد تغییرات مطلوب را ندارند. انتخاب الگوی کشت متاثر از شرایط اقلیمی، اقتصادی، سیاسی و حتی فرهنگی است و بدون توجه به این پیش شرط­ها نمی­توان از ابلاغیه­ ها، آیین­ نامه ­ها و دستورالعمل­ها انتظار ایجاد معجزه داشت.

* حامد نجفی علمدارلو

انتهای پیام/

R1012122/P/S7,83/CT12 واژه های کاربردی مرتبط وزارت جهاد کشاورزی

منبع: تسنیم

کلیدواژه: وزارت جهاد کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۴۳۹۰۴۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کشت برنج در ۶۷ هزار هکتار شالیزار مازندران

به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای مازندران، رییس سازمان جهاد کشاورزی مازندران گفت: ۱۹۰ هزار و ۸۶۰ هکتار اراضی شالیزاری مازندران تاکنون شخم و شیار و ۱۸۳ هزار و ۵۱۵ هزار هکتار خزانه گیری شده است.   بابک مومنی با بیان اینکه کشت برنج در ۶۷ هزار و ۲۷۱ هکتار مزارع شالیزاری استان تاکنون انجام شده است، افزود: ۴۷ هزار و ۷۵۶ هکتار از این شالیزار‌های بصورت مکانیزه و مابقی به روش سنتی کشت شده است.

او ادامه داد: ۶۰ هزار و ۷۵۵ هکتار از شالیزار‌های استان زیر کشت ارقام محلی رفته و ۶ هزار و ۵۱۶ هکتار نیز به کشت ارقام پرمحصول اختصاص یافته است.

رییس سازمان جهاد کشاورزی مازندران گفت: ۲۹۰ تن بذر برنج و ۲۴ هزار و ۸۷۶ تن کود کشاورزیتاکنون بین شالیکاران استان توزیع و ۱۵۸ مورد آزمون خاک انجام شده است.

بابک مومنی با بیان اینکه ۱۷۸ بانک نشاء برنج در استان در حال فعالیت است، افزود: میزان ذخیره آب سد‌های استان ۲۵۶ میلیون مترمکعب و آببندان‌ها ۳۴۰ میلیون مترمکعب است.

دیگر خبرها

  • ۲۱ درصد گازهای گلخانه‌ای تولیدی مربوط به بخش کشاورزی است
  • نگرانی از کاهش سطح دینداری و افزایش بی اعتمادی در جامعه در یادداشت عباس عبدی
  • کشت برنج در ۶۷ هزار هکتار شالیزار مازندران
  • کشت برنج در ۶۷ هزار هکتار از شالیزار‌های مازندران
  • کشاورزی در ماه و مریخ: مزرعه‌داری در ورای مدار زمین، امکان‌پذیر است
  • پیشنهاد نجومی به وحید شمسایی برای تبلیغ برنج / رقم آنقدر بالا بود قلقلکم داد (فیلم)
  • برداشت محصول از مزرعه طــرح مــقـایـســه گندم در هندیجان
  • هشدار جدی فرمانده ارشد ارتش به دشمنان: جواب هر تجاوز و نگاه نامناسبی را با قدرت می دهیم /پدافند هوایی در اوج آمادگی است
  • کشاورزی حفاظتی در گرمسار به هزار هکتار افزایش می‌یابد
  • رشد اقتصادی ایران در ۲۰۲۳ بر اثر دانش‌بنیان شدن صنعت نفت و گاز به دست آمد/ استفاده حداکثری از توان دانش بنیان‌ها جواب داد